Siirry sisältöön

Hävikistä herkuksi

Noin 20% tuotetusta ruuasta päätyy roskiin Euroopassa, maailmanlaajuisesti jopa kolmannes. Muutos on välttämätön. Oulussa tähän tehtävään on tarttunut Prikka.

Prikka-hankkeessa tuotamme uudenlaisen hävikkiruuan hyödyntämisen mallin Ouluun.

Prikka toimii mallitarjottimena, jolle kootaan hävikkiruoka ja josta se toimitetaan eteenpäin ruoka-apua jakaville toimijoille ja lopulta ruoka-apua tarvitseville. Hävikkiruoka on muutoin roskiin päätyvää käyttökelpoista ruokaa, joka saadaan näin tehokkaasti hyötykäyttöön.

Merkittävänä tavoitteena on aikaansaada osallisuutta lisäävää toimintaa ruokajonojen tilalle ja rinnalle.

Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä

Ruoka-apu voi olla yhteisöllinen ruokailuhetki, jonka toteuttamisessa myös ruokailijat itse voivat olla mukana. Ruokakassejakin voidaan edelleen jakaa, mutta tavoite on, ettei kenenkään tarvitse jonottaa ruoka-apua sateessa, pakkasessa tai helteessä.

Parhaimmillaan hävikkiruuan logistiikkakeskus voi luoda myös mielekkäitä työpaikkoja.

Hävikin vähentäminen on myös ilmastoteko, joka auttaa maapalloa olemaan meille parempi koti.

Mitä Prikka voi olla

Hankkeessa selvitetään, mistä hävikkiruoka tulee Oulussa ja millä tavoin lahjoitettua ruokaa jaetaan.Tällä hetkellä ruokaa lahjoitetaan paljon ja monet eri tahot jakavat ruokaa eteenpäin, joko ruokakasseina tai hävikkiruuasta valmistettuna valmiina aterioina. Ruoka-aputoimijakenttä on järjestäytymätön ja koordinoimaton.

Prikka tavoittelee tilaa

  • jossa hävikkiruuan lahjoittaminen olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta
  • jossa ruoka-apua tuottaville hävikkiruuan saaminen olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta
  • jossa hävikkiruuan saaminen ruoka-apuna olisi helppoa ja inhimillistä
  • jossa muun hyödyn lisäksi syntyisi työpaikkoja.